تاریخچه و معرفی آمریت منابع بشری
معرفی مختصر آمریت منابع بشری:
مدیریت نوین بدون برنامه ریزی یا پلانگذاری چنانکه از وظایف اساسی مدیریت؛ نیز است بمنظور رفع مشکلات و رسیدن به یک سلسله اهداف طرح و تدوین و تلاش مینماید که تسهیلاتی را برای حصول اهداف و انجام فعالیت های مورد نظر مقدمه چینی های لازم را انجام دهد.
برنامه ریزی کمک مینماید تا مدیران و کارمندان سازمان اهداف سازمانی و فعالیت های کاری را با هزینه کمتر و محصول بیشتر بدست بیآورد از همین جهت برنامه ریزی در راس هرم تصمیم گیری سازمان ها قرار میگیرد.
ظرفیت های کمی و کیفی نیروی انسانی یکی از مشکلات جدی افغانستان مخصوصاً پوهنتون تعلیم و تربیه کابل میباشد و استفاده درست مسلماً یکی از اجندا های اساسی و مورد بحث آمریت منابع بشری را تشکیل میدهد، تا نیروی انسانی مورد ضرورت را به لحاظ کمی و کیفی برآورده ساخته تا بتواند از آن طریق به اهداف راهبردی پوهنتون نایل آید.
انجام این ماموریت یعنی حصول اطمینان از وجود و ثبات ظرفیتهای کمی و کیفی در منابع بشری بدون در نظر داشت یک برنامه ریزی درست و دقیق مشکل است، فلهذا آمریت منابع بشری اقدام به طرح پلان استراتیژیک منابع بشری نموده تا بتواند یک راهکار و دید واضح جهت رفع مشکلات و حصول اهداف استراتیژیک سازمان را از منظر نیروی انسانی ارایه نماید.
این پلان انکشافی در سه بخش عمده که عبارت اند:
- دیدگاه، ماموریت، اهداف و ارزش ها؛
- تحلیل وضعیت موجود؛
- پلان های آینده؛
تاریخچه
منابع بشري يک بخش اساسي در تمام ادارات دولتی و شرکت هاي خصوصی مي باشد. مديريت منابع بشري برمبنای اندیشه ی استوار است که کارکنان بايد منحيث انسان در نظر گرفته شوند. منابع بشري شامل فعالیت های معين از قبيل تحلیل و تجزیه بست های مورد ضرورت اداره پروسه استخدام، معرفی کارمند، ارتقأ ظرفیت، ارزیابی عملکرد، نظم و دسیپلین کارکنان میباشد؛ که در تمام سازمانها قابلیت تطبیق و کاربرد دارد. آمریت منابع بشری پوهنتون تعلیم و تربیه کابل قبلاً تحت نام مدیریت عمومی مامورین در راستای مدیریت و هماهنگی نیروی بشری در این پوهنتون فعالیت میکرد که بعداً در سال 1390 در مرحله ایجاد و طرح ساختار تشکیلاتی اصلاحات اداری سیستم رتب و معاش قرار گرفته و به آمریت منابع بشری ارتقأ نمود.
این پلان وسیله است جهت شکوفائی کار و رسیدن به اهداف اداره مطابق به قانون کارکنان خدمات ملکی در عرصه خدمت به منابع انسانی و ایجاد زمینه رقابت کار بین کارکنان میباشد تا نقاط قوت را در راستای پیشبرد امورکاری خویش کشف نموده و آنها را تقویت نماییم و از جانب دیگرکاستی ها و نارسایی های کاری را جستجو و به نقطه قوت تبدیل نماییم.
در فرجام جا دارد از تمام کسانی که بنده را در راستای تحقق اهداف اداری و تکمیل این پلان همکاری نموده تا فعالیت ها و کارکرد های ما به ثمر بنشیند، ابراز قدردانی و تشکر نمایم.