دیپارتمنت فزیک

معلومات مورد نیاز در مورد دیپارتمنت فزیک

معرفی مختصر دیپارتمنت فزیک

دیپارتمنت فزیک مجموعه یی از استادان است که به حیث یک بخشی از پوهنحی علوم طبیعی پوهنتون تعلیم و تربیۀ کابل مشغول تدریس فزیک، تحقیق و عرضۀ خدمات مشورتی، فرهنگی و اجتماعی به محصلان در سه تایم قبل از ظهر، بعد از ظهر و شبانه می باشد.

دیپارتمنت فزیک فعالیت های خود را در چهار چوب یک برنامۀ منظم، هشت سمستر برای محصلان روزانه و ده سمستر برای محصلان شبانه تنظیم کرده و مصروف تربیۀ استادان و معلمان مسلکی به سطح لیسانس به جامعه میباشد.

درس ها در این دیپارتمنت، جنبۀ عملی و نظری داشته و محصلان را از نظر پیداگوژی و تحقیق علمی، با ظرفیت های کاری مناسب آماده می سازد.

در شرایط  فعلی، امور تدریسی دیپارتمنت فزیک به وسیلۀ استادان مجرب، با درجۀ تحصیلی داکتر، ماستر و رتبه علمی پوهنیار الی پوهنوال پیشبرده می شود. این دیپارتمنت فعلاً دارای (9) تن استاد میباشد.

تاریخچۀ دیپارتمنت فزیک:

تاریخچۀ دیپارتمنت به زمان ایجاد اکادمی تربیۀ معلم ومتعاقباً انستیتوت پیداگوژی کابل و به تعقیب آن ارتقای این انستیتوت به پوهنتون تعلیم و تربیۀ کابل و بعداً به پوهنتون تعلیم و تربیه شهید استاد ربانی شهید استاد ربانی و دوباره به  پوهنتون تعلیم و تربیه برمی گردد.

دیدگاه دیپارتمنت:

دیدگاه دیپارتمنت فزیک در مطابقت با دیدگاه پوهنتون بوده و مصمم است تا استادان و معلمان متخصص، مسلکی و رهبران لایق و فعال رشته فزیک را در ساحه تدریس، تحقیق و مهارتهای پیداگوژیکی، تعهد مسلکی و صداقت، بدون در نظر داشت لسان، قوم، نژاد، منطقه و جنسیت، آموزش علمی،  تخصصی و مسلکی بدهد.

رسالت دیپارتمنت:

دیپارتمنت فزیک رسالت دارد تا:

  1.  پروگرام های اکادمیکی پذیرفته شده را به سطح ملی و بین المللی به شمول نصاب های تعلیمی جدید، به منظور آماده ساختن استادان و معلمان مسلکی و متخصص در بخش فزیک به منظور رفع ضرورت های موسسات تحصیلات عالی، موسسات تربیه معلم و مکاتب کشورعرضه دارد.
  2. تعلیمات به سویۀ لیسانس را در رشتۀ فزیک برای فارغان مکاتب وفارغان صنوف چهاردۀ دارالمعلمین ها، معلمان برحال مکاتب شهر کابل ( اعم از خصوصی و دولتی) فراهم نماید.
  3.  بالای ارتقای کمیت وکیفیت  تأکید نماید.
  4. با مؤسسات اکادمیک ملی و بین المللی از طریق پوهنتون رابطه بر قرار نماید.
  5. تساوی حقوق زن و مرد را تأمین نماید.
  6. دیپارتمنت  را به یک مرکز تدریس، آموزش و تحقیق علم فزیک تبدیل نماید.

اهداف دیپارتمنت فزیک

هدف رشته تحصیلی فزیک در دوره لیسانس عرضه دانش عصری درین رشته و انکشاف مهارت های مسلکی در دانشجویان با اعتنام از منابع معتبر ملی و بین المللی به منظور تربیه کادر های متخصص و متعهد برای رفع نیازمندی ها در عرصه معارف و سطوح عالی مورد ضرورت برحسب آتی می‎باشد:

  • تربیه و تقدیم کادرهای تحصیل کرده، متعهد و مسلکی به نظام معارف و تحصیلات عالی کشور به سویه لیسانس.
  • جذب کادرهای علمی به سویه‎های تحصیلی داکتر و ماستر غرض عرضه خدمات بهتر.
  • ارتقای ظرفیت علمی و درجه تحصیل استادان.
  • ترویج تدریس برمبنای تحقیق و روش فعال آموزشی.
  • ایجاد و تجهیز لابراتوارها جهت انجام تحقیقات علمی و بلند بردن مهارت های مسلکی محصلان و استادان.
  • تحقق بخشیدن کامل مفاهیم و موضوعات تعلیمی، تریتی و مسلکی.
  • ایجاد کتابخانه عصری (هارد و الکترونیکی) در سطح دیپارتمنت.
  • تشویق استادان در جهت اجرای تحقیقات علمی به منظور خدمت بیشتر در راستای رفاه جامعه.
  • تشویق استادان در بخش تکمیل رساله‎های علمی _ تحقیقی و تالیفی بخاطر کسب رتب علمی بلند.
  • سهم گیری استادان در امور اعم جامعه و حفاظت محیط زیست.
  • ایجاد برنامه ماستری در رشته فزیک تا پنج سال آینده.

دست آورد ها

دست آورد های مهم این دیپارتمنت را می توان بصورت ذیل خلاصه نمود:

  • تجدید و تهیه پلان استراتیزیک ، عملیاتی و تطبیقی دیپارتمنت.
  • ترتیب کتلاک دیپارتمنت فزیک.
  • تألیف کتب های درسی و ممد درسی.
  • تقدیم کادر های علمی در رشته فزیک برای جامعه و جذب آنها در موسسات تحصیلات عالی و نیمه عالی.
  • ارتقای ظرفیت علمی استادان به سویه ماستر و داکتر .
  • تجدید نظر در نصاب درسی و واحد سازی نصاب درسی رشته فزیک در تمام پوهنتون های افغانستان تحت نظر وزارت تحصیلات عالی.
  • ارایه کنفرانس های علمی ربع وار توسط استادان دیپارتمنت.
  • تقویت نظام آموزشی مبتنی بر شاگرد محوری و ایجاد نظم و دسپلین در پروسه آموزش.

خلص پلان ها /برنامه های اینده:

دیپارتمنت فزیک براساس اهدافی که در بالا ذکر گردید، استراتیژی های ذیل را به عنوان برنامۀ عملی طرح می نماید:

الف ) به منظور استندرد سازی تدریس و آموزش در دیپارتمنت فزیک یک کمیته تشکیل خواهد شد تا نصاب درسی را تجدید نظر نموده، آن را مطابق نیازمندی جامعه (نو آوری ها و چالش ها) و رشد فکری محصلان عیار سازد. نصاب تهیه شدۀ جدید باید ساحات استعداد و اشتغال فارغان دیپارتمنت را تعیین نماید تا براساس آن لست مهارت ها، دانش و سلوک مقتضی فارغ التحصیل به شکل جزء وار تهیه گردیده به رویت آن مفردات درسی عیار شود و نیز میکانیزمی ایجاد گردد تا از دارا بودن فارغ التحصیل از داشتن چنین مقتضیات اطمینان حاصل گردد. 

ب ) مطابق نصاب جدید، کتاب، لکچر نوت ها، کورس پالیسی و مفردات هر مضمون توسط استادان همان مضامین  تهیه گردیده  در اختیار محصلان قرار داده میشود.

ج : آمر دیپارتمنت برای هر صنف یک تن  استاد را به صفت استاد مشاور تعیین کرده است  تا محصلان را مطابق رهنمود جدید رهنمایی نموده وبه نیازمندی آن ها توجه نماید. همچنان  به منظور دریافت ارتقای سویۀ تعلیمی محصلان  همین حالا در دیپارتمنت فزیک برای هر محصل دوسیۀ جداگانه  توسط استاد مشاور هر صنف تهیه شده که در آن راپور فعالیتهای هر سمستر محصل ریکارد می گردد.

د : آمر دیپارتمنت  به کمک ریاست های پوهنحی و پوهنتون در جهت ایجاد یک کتابخانۀ اختصاصی  و چندین لابراتوار برای دیپارتمنت تلاش می نماید و نتایج کار خود را وقتاً فوقتاً در مجلس علمی دیپارتمنت گزارش می دهد.

هـ. آمر دیپارتمنت به کمک ریاست پوهنحی و پوهنتون بورس های تحصیلی را در مقاطع ماستری و دوکتورا برای ارتقای سطح دانش استادان در برنامه های ماستری داخل پوهنتون و نیز زمینۀ تحصیل استادان در خارج از کشور را مساعد می سا زد.

و : آمریت دیپارتمنت به کمک اعضای دیپارتمنت برنامه تدویر سیمینار ها و کنفرانس های علمی را در داخل دیپارتمنت و زمینۀ اشتراک استادان را در سیمینار های  داخل و خارج کشور مهیا  می سازد.

ز. در دیپارتمنت فزیک کمیتۀ ارزیابی خودی، همین اکنون تشکیل شده است. این کمیته به همکاری آمر دیپارتمنت وظایف ذیل را بر عهده  دارد:

    • در جریان سمستر فورم های مشخصی را به منظور جمع آوری معلومات از وضعیت تحقیق، تدریس و آموزش در دیپارتمنت، به منظور ارزیابی فعالیت های دیپارتمنت جهت بهبود کیفیت کار آن تهیه نموده در اختیار استادان و محصلان قرار میدهد.
    • استادان را در قسمت تهیۀ کورس پالیسی  و پلان های روزانه کمک و یاری می نماید؛
    • استادان تازه کار را از طریق صحبت و مشاهدۀ دروس آنها تحت مواظبت قرار داده از ارتقای ظرفیت و کیفیت کار آن ها گزارش های مشخصی را تهیه می نماید.

بررسی نظریات محصلان را در موارد کیفیت مواد درسی، شیوۀ تدریس و برخورد استادان از طریق فورمه های مشخص، جمع آوری و تحلیل نموده، نتایج آن را جزء ِ گزارش های کمیتۀ ارزیابی خودی دیپارتمنت قرار می دهد تا از این گزارش ها در ساختن نصاب تعلیمی، پلان استراتیژیک دیپارتمنت، تصمیم گیری ها و پالیسی ها و بهبود وضعیت درسی و شیوه های تدریس استفاده به عمل آید

 

چارت تشکیلاتی دیپارتمنت فزیک